Управління освіти та культури Берегівської міської ради

 

До уваги керівників закладів освіти! Нові норми та правила організації харчування мають бути взяті до виконання без відтермінування! Важливо!

26 серп. 2021
До уваги керівників закладів освіти! Нові норми та правила організації харчування мають бути взяті до виконання без відтермінування! Важливо!

Сьогодні було опубліковано Постанову Кабінету Міністрів України №871 щодо внесення змін до постанови від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» 

Отже, відповідно неї, нові Правила та норми щодо харчування дітей мають бути взяті до виконання БЕЗ ВІДТЕРМІНУВАННЯ ТА ПЕРЕХІДНОГО ПЕРІОДУ.

Виключення – в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 р. договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р., можуть застосовуватись норми харчування старого зразку (так званий перехідний період).

Таким чином, з 01 вересня всі діти мають харчуватись за оновленим стандартом, що включає в себе:

  1. Виготовлення страв згідно оновлених норм харчування
  2. Забезпечення безпечності харчування дітей за стандартом НАССР
  3. Завчасне планування основного меню для школярів
  4. Організацію харчування на основі розробленого примірного чотиритижневого сезонного меню (з урахуванням оновлених норм харчування та його безпечності)
  5. Ведення відповідної документації та журналів обліку 

ДО ПЕРЕЛІКУ НЕОБХІДНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ВІДНОСЯТЬСЯ:

  1. Наказ про організацію харчування;
  2. Журнал щоденного обліку здобувачів освіти/дітей, які харчуються;
  3. Журнал здоров’я працівників їдальні (харчоблоку);
  4. Примірне чотиритижневе сезонне меню (документ, що містить набір страв, вихід (масу) їх порцій для різних вікових груп, враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо);
  5. Щоденне меню;
  6. Меню-розклад (документ, складений на основі примірного чотиритижневого сезонного меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби, наявних харчових продуктів, в якому зазначається повна назва страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій для здобувачів освіти/дітей різних вікових категорій, кількість продуктів харчування, необхідних для виконання меню (вага брутто/нетто): у чисельнику – на одного здобувача освіти/дитину, у знаменнику – на всіх здобувачів освіти/дітей);
  7. Технологічна документація на страви та вироби;
  8. Журнал обліку виконання норм харчування;
  9. Бракеражний журнал харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів (журнал, до якого вносяться результати проведеного бракеражу, що ведеться в електронній або паперовій формі. У разі ведення такого журналу в паперовій формі він повинен бути пронумерований, прошнурований, завірений підписом керівника закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку та печаткою такого закладу. Журнал може вестися в електронній формі за умови впровадження технологій, що унеможливлюють модифікацію внесених до нього даних, а також дадуть змогу однозначно ідентифікувати особу, що внесла запис до журналу*);
  10. Бракеражний журнал готових страв, виготовлених закладом освіти або дитячим закладом оздоровлення та відпочинку самостійно, та/або оператором ринку харчових продуктів, який надає послуги з харчування безпосередньо в їдальні (харчоблоці) такого закладу (аутсорсинг – спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку)*;
  11. Бракеражний журнал готових страв, що надійшли від оператора ринку харчових продуктів, який надає послуги з харчування (кейтеринг – спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування)*;

Фахівці ГО СФЕРО уважно слідкують за реформуванням галузі харчування дітей. Ми докладаємо зусиль, щоб спростити та полегшити впровадження нових норм та порядку харчування у школах. У розділі «Практичний НАССР» ми по мірі розробки та погодження будемо постійно викладати актуальні регламенти, порядки, інструкції та допоміжні матеріали, що допоможуть більш якісно впровадити реформу шкільного харчування в Україні. 

Здійснивши реєстрацію, ви зможете завантажувати всі необхідні вам документи з метою їх подальшого використання у роботі.

Все буде Україна!

Фото: FACEBOOK/NSF.CULT.FOOD/ЄВГЕН КЛОПОТЕНКО