До уваги керівників закладів освіти! Нові норми та правила організації харчування мають бути взяті до виконання без відтермінування! Важливо!
Сьогодні було опубліковано Постанову Кабінету Міністрів України №871 щодо внесення змін до постанови від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»
Отже, відповідно неї, нові Правила та норми щодо харчування дітей мають бути взяті до виконання БЕЗ ВІДТЕРМІНУВАННЯ ТА ПЕРЕХІДНОГО ПЕРІОДУ.
Виключення – в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 р. договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р., можуть застосовуватись норми харчування старого зразку (так званий перехідний період).
Таким чином, з 01 вересня всі діти мають харчуватись за оновленим стандартом, що включає в себе:
- Виготовлення страв згідно оновлених норм харчування
- Забезпечення безпечності харчування дітей за стандартом НАССР
- Завчасне планування основного меню для школярів
- Організацію харчування на основі розробленого примірного чотиритижневого сезонного меню (з урахуванням оновлених норм харчування та його безпечності)
- Ведення відповідної документації та журналів обліку
ДО ПЕРЕЛІКУ НЕОБХІДНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ВІДНОСЯТЬСЯ:
- Наказ про організацію харчування;
- Журнал щоденного обліку здобувачів освіти/дітей, які харчуються;
- Журнал здоров’я працівників їдальні (харчоблоку);
- Примірне чотиритижневе сезонне меню (документ, що містить набір страв, вихід (масу) їх порцій для різних вікових груп, враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо);
- Щоденне меню;
- Меню-розклад (документ, складений на основі примірного чотиритижневого сезонного меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби, наявних харчових продуктів, в якому зазначається повна назва страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій для здобувачів освіти/дітей різних вікових категорій, кількість продуктів харчування, необхідних для виконання меню (вага брутто/нетто): у чисельнику – на одного здобувача освіти/дитину, у знаменнику – на всіх здобувачів освіти/дітей);
- Технологічна документація на страви та вироби;
- Журнал обліку виконання норм харчування;
- Бракеражний журнал харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів (журнал, до якого вносяться результати проведеного бракеражу, що ведеться в електронній або паперовій формі. У разі ведення такого журналу в паперовій формі він повинен бути пронумерований, прошнурований, завірений підписом керівника закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку та печаткою такого закладу. Журнал може вестися в електронній формі за умови впровадження технологій, що унеможливлюють модифікацію внесених до нього даних, а також дадуть змогу однозначно ідентифікувати особу, що внесла запис до журналу*);
- Бракеражний журнал готових страв, виготовлених закладом освіти або дитячим закладом оздоровлення та відпочинку самостійно, та/або оператором ринку харчових продуктів, який надає послуги з харчування безпосередньо в їдальні (харчоблоці) такого закладу (аутсорсинг – спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку)*;
- Бракеражний журнал готових страв, що надійшли від оператора ринку харчових продуктів, який надає послуги з харчування (кейтеринг – спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування)*;
Фахівці ГО СФЕРО уважно слідкують за реформуванням галузі харчування дітей. Ми докладаємо зусиль, щоб спростити та полегшити впровадження нових норм та порядку харчування у школах. У розділі «Практичний НАССР» ми по мірі розробки та погодження будемо постійно викладати актуальні регламенти, порядки, інструкції та допоміжні матеріали, що допоможуть більш якісно впровадити реформу шкільного харчування в Україні.
Здійснивши реєстрацію, ви зможете завантажувати всі необхідні вам документи з метою їх подальшого використання у роботі.
Все буде Україна!
Фото: FACEBOOK/NSF.CULT.FOOD/ЄВГЕН КЛОПОТЕНКО